Bæredygtigtbyggeri

Bæredygtigt byggeri

Siden 1960’erne har vi i Danmark gået op i at energioptimere vores huse ift. drift. Det er dog først indenfor de seneste år, at vi har rettet opmærksomheden mod selve byggefasen, som udgør den største belastning for miljøet.

Både forbrugerne og Folketinget har et stort fokus på klima bl.a. med ambitiøse klimamål. Det betyder, at vi de kommende år vil vi opleve ændringer indenfor byggeri. Bæredygtighed er kommet på alles læber og politikerne tager tilløb til diverse lovændringer ift. at inddrage træ til facader, tagkassetter og bærende dele.

Vidste du, at i Europa står byggeri for 40% af hele energi- og materialeforbruget?

Tre hovedområder

Hos Holbæk Elementfabrik arbejder vi med bæredygtigt byggeri i form af modulbyggeri i træ. Når vi taler om bæredygtighed indenfor byggeri, gør vi det med udgangspunkt i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen vejledning, som dækker over tre hovedområder:

Bæredygtigt byggeri med fokus på miljø

Hvordan påvirker byggeriet natur, miljø, klima og ressourcer?

Når du vælger modulbyggeri i træ til dit næste byggeprojekt, anvender du en fornybar ressource, som med fordel kan genanvendes. Træ er et naturligt materiale, så du er sikret et byggeri uden farlige stoffer. Samtidig er træ med til at halvere CO2-udslippet i byggeprojekter.

Derudover produceres modulbyggeriet i vores 10.000 m2 store haller under de bedst mulige forhold for at minimere ressourceforbruget og sikre, at alt er klar til endelig montering, når de færdige moduler ankommer til byggepladsen.

Endelig minimerer vi selve transporten til byggepladsen, fordi vi leverer alt samlet af én omgang og fordi træ generelt er et lettere materiale. Det lettere materiale stiller samtidig mindre krav til både kraner og fundament – alt sammen områder, som er med til at minimere miljøbelastningen.

Bæredygtigt byggeri med fokus på social

Hvordan påvirker byggeriet menneskers sundhed og trivsel?

Træ er et naturligt materiale, som er sundt – både for os der arbejder med det i byggefasen og for jer, der efterfølgende skal bo i bygningen. Undersøgelser viser, at der er op mod 50 % mindre sygefravær på byggepladser, hvor træ er det primære materiale.

Med modulbyggeri i træ sikrer du et godt indeklima i din bygning, og du har et utal af muligheder for at skabe en attraktiv arkitektur som passer både til beboerne og det område, hvor dit byggeri skal lægge. Samtidig generer du generelt området mindre, når du vælger modulbyggeri, da 80% af byggeriet foregår i vores haller og altså ikke på byggepladsen.

Vi anvender udelukkende FSC®-certificeret træ, hvilket er din garanti for, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere.

Vidste du, at i den vestlige verden opholder vi os 90 % af tiden i bygninger?

Bæredygtigt byggeri med fokus på økonomi

Er der balance mellem udgifter og kvalitet?

Her er vores klare svar JA – både under selve byggeprojektet og til efterfølgende vedligehold, som du også kan se i denne graf fra Statens Byggeforskningsinsitut.

En af de helt store fordele ved at bruge modulbyggeri er, at sideløbende processer kan klares samtidig. Det betyder, at mens du sikrer byggemodning, støbning af fundament og diverse installationer på pladsen, bygger vi dine moduler eksternt. Denne effektivisering betyder en kortere byggetid og dermed hurtigere indflytning. Undersøgelser viser, at byggeri med træ typisk har 16 % lavere byggeomkostninger.